We denken tegenwoordig veel in extremen. In deze podcast gaat organisatieontwikkelaar Lambert de Haas juist opzoek naar het midden.
Hoe kunnen we elkaar weer vinden?
We denken tegenwoordig veel in extremen. In deze podcast gaat organisatieontwikkelaar Lambert de Haas juist opzoek naar het midden.
Hoe kunnen we elkaar weer vinden?
Geboren leiders: wat kenmerkt hen, en bestaan ze eigenlijk wel? In deze eerste aflevering praten we met Lambert over zijn eerste pijnlijke ervaring met leidinggeven, en zijn visie op hoe je je als leider kan ontwikkelen.
In deze aflevering hebben het over de invloed van de corona pandemie op het bedrijfsleven. Wat heeft het vele thuiszitten ons opgeleverd op werkgebied?
Vandaag vertelt Lambert over zijn werk bij Traais Energie Collectief, een organisatie die tot doel heeft het Brabantse dorp Terheijden energieneutraal te maken. Hoe streef je met z’n allen één doel na als iedereen andere belangen heeft?
Lambert geeft uitleg over The Human Element, een methode die inzicht geeft in hoe jij je gedraagt binnen relaties.
Wil je meer weten over The Human Element? Ga naar weyt.nl/cornerstone-2/ en ontdek wat een Cornerstone training jou kan bieden.
Nog even over die lastige collega..
Hoe ga je om met een collega die de sfeer negatief beïnvloedt? Lambert geeft advies en vertelt over de dynamieken die je zoal tegenkomt op de werkvloer.
Als organisatieontwikkelaar werk je niet altijd met gemotiveerde teams. Soms hebben mensen geen tijd voor jouw sessie en zien ze simpelweg het nu niet in van wat jij komt doen. ‘Alles gaat hier toch goed?’ In deze aflevering vertelt Lambert dat ‘schijnharmonie’ juist een teken kan zijn van dat er iets mis is, en geeft hij tips om ongemotiveerde mensen toch mee te krijgen.
Lambert vertelt over een periode in zijn leven waarin hij tegen zijn grenzen aanliep. Wat leerde hij toen? En wat kunnen we zelf, als collega of als werkgever doen om te zorgen dat mensen minder stress op hun werk ervaren?
Precies weten wat er speelt in een team van 40 mensen is onmogelijk. Maar enkel bilateraaltjes organiseren werkt ook niet. Wat is de ideale groepsgrootte om een team goed te laten functioneren? Lambert geeft voorbeelden en benadrukt het belang van ‘teaming vaardigheden’: zorgen dat je sociaal kan aanhaken bij je teamleden.
The blame game: sommige bedrijven zijn er goed in. We leggen de schuld het liefst bij de ander en als er iets fout gaat, dan wijzen we naar elkaar. Wat zegt dit soort gedrag over de dynamieken op de werkvloer? Lambert vertelt over de ‘drama-driehoek’ van aanklager, slachtoffer en redder en legt uit wat je kan doen om je je bewust te worden van die rollen.
Als ons zelfbeeld onder druk komt te staan, laten we (vaak onbewust) een fysieke of emotionele reactie zien. Weglachen, boos worden of klamme handen krijgen: het zijn allemaal voorbeelden van defensief gedrag. Waarom doen we dit, hoe herkennen we het en wat doen we eraan? Lambert geeft antwoorden op basis van de patronen die hij bij zichzelf herkent.
Wat is zelfreflectie eigenlijk? En kan iedereen reflectief zijn? Pessimist Nina komt met een zorgwekkend cijfer, wat optimist Lambert meteen relativeert.
Samenwerken is iets anders dan compromissen sluiten. Lambert legt uit hoe je tot afspraken komt waar beide partijen echt tevreden over zijn.