Huh, nee hé. Ik kijk op de wekker: 02:33. Muziek uit de tuin van de buren heeft me wakker gemaakt. Hele harde muziek. Een of andere Balkan-sound met een heftige techno beat eronder. Fok! Nog voor ik bedenk wat te gaan doen, gaat ie uit. Het is stil…. Binnen drie seconden volgt een hoop geschreeuw. Ik denk te horen dat het Roemeens is… De muziek gaat weer aan. En weer uit… Ze zijn het blijkbaar niet eens… Een hoge vrouwenstem, een diep donkere mannenstem en de luide Balkanbeat wisselen elkaar meerdere keren af… Dan is het stil… En blijft het stil… Ik spreek morgen wel met ze.

Vijf weken daarvoor

De zon schijnt en ik zit in de tuin een boek te lezen. Dan dondert er een enorme herrie die uit de boxen bij de buren; Poolse hardrock.  Aaahhhh!… Ik leg mijn boek weg, sta op, en loop naar de schuur. Naar mijn alu-trapje.  Als ik de trap tegen de schutting heb gezet en erop ben geklommen,  fluit ik hard op mijn vingers.
De muziek gaat uit; Ik heb contact. “Hi guys, having a good time?” Lachend kijken vijf mannen me aan; “Yeeees, we have the weeeeekend”. Ik lach terug en we hebben prettig schutting-gesprekje. Zij allemaal op een tuinstoel, ik staande op mijn trapje. Tegen het einde zeg ik; “I also have weekend! Can you please turn your music down, so I can enjoy it too?”. Geen probleem. En daarna ook geen probleem meer geweest. Prima gasten.

Vervelend en leerzaam

Naast ons, in de oude kern van het dorp, wonen sinds een jaar arbeidsmigranten. Vijf of soms zes mensen in een vrijstaand huis. Het pand wordt door een uitzendbureau gehuurd. Dat vind ik geen probleem. Iedereen moet tenslotte ergens wonen. En ik heb veel respect voor deze mensen; in een vreemd land, weg van je familie, hard werken, vaak weinig verdienen, onzekere contracten. Je kans proberen te pakken voor een beter bestaan.

Ongeveer iedere twee maanden pak ik mijn trapje én zet het tegen de schutting. Mijn Feedback trapje werkt prima om contact te maken en daarna feedback te geven. Het is alleen jammer dat we iedere twee maanden nieuwe buren krijgen. Dat wisselen maakt het lastig. Elke keer een nieuwe groep met harde werkers. Elke keer opnieuw contact maken en in gesprek gaan. Het is vervelend.

En… het is iedere keer een mooie en waardevolle oefening. Een oefening in geduld, in contact maken en in lastige dingen bespreekbaar maken.

Contact maken

Wil jij dat jouw team betere feedback aan elkaar gaat geven? Lastige dingen bespreekbaar maakt? Vind je feedback geven zelf wel eens lastig?

Voor het geven van effectieve feedback is goed contact maken essentieel.

Hoe je goed contact maakt en daarna feedback geeft, kun je leren in een workshop of training. Bijvoorbeeld in de training Radical Collaboration. Volg deze training, dan ontwikkel je samen met je team de vijf vaardigheden die nodig zijn om effectief te kunnen samenwerken.

Wil je meer weten over de Training Radical Collaboration? Ga hier naar de Radical Collaboration pagina!