Ooit gehoord van Franco Pepe? Waarschijnlijk niet.
Kijk eens op Netflix; aflevering 4 van “Chefs Table: Pizza”. De trailer staat onderaan deze post!

Ik ga deze man nooit meer vergeten. Zittend op de bank, kijkend naar zijn pizza’s, liep het water me in de mond. Smak, smak… Mijn hele systeem ging aan.

Volgens internationale kenners en foodvloggers maakt Franco Pepe dé beste pizza’s ter wereld. Dagelijks staat het rijen dik voor zijn pizzeria in de smalle straatjes van het Italiaanse Caiazzo.

Klanten reizen letterlijk de halve wereld over voor zijn pizza’s. Ze komen voor “La Scarpa”, “La Ritrovata”, “La Sciuccaglia”.

Zijn handgemaakte deeg zorgt dat veel klanten nog een tweede pizza nemen. Of er op zijn minst nog ééntje delen.

 

Het verhaal

Zeker zo intens en indrukwekkend is het verhaal wat erbij hoort.

Als zijn vader overlijdt, wordt Franco onverwacht de pizzaiolo (pizzabakker) van het traditionele familierestaurant dat sinds 1931 bestaat.

Wanneer hij de recepten wil veranderen, wordt hij door zijn broers uit de familie verbannen. Later gaat zijn vrouw bij hem weg en wil zijn zoon hem niet meer zien.

7 jaar lang woont en werkt Franco in zijn ééntje.

Uiteindelijk zet Franco zichzelf, zijn pizzeria én zijn dorpje op de culinaire kaart. Zijn familie wordt herenigd. Hij verandert eigenhandig het aanzien van de pizzaiolo in Italië en zorgt daarmee dat ze de waardering krijgen die ze verdienen.

Op Netflix laat Franco Pepe zien wat er soms nodig is om een systeem te veranderen.

 

En wat doe jij?

Zo ingrijpend hoeft het voor jou niet te worden als je er voor kiest om iets te veranderen.

Een belangrijke voorwaarde voor het slagen van een verandering ligt in het gegeven dat mensen gehoord en gezien willen worden in alles wat de verandering met zich mee brengt.

Het is een valkuil om vooral de voordelen van de verandering te blijven benoemen. Dat je denkt dat stilstaan bij de nadelen alleen maar tijd kost.

Wil je dat een verandering slaagt? Besteedt dan ook genoeg tijd aan de nadelen van veranderen en ga zorgvuldig om met de (persoonlijke) pijn of angst die dit veroorzaakt. Onderzoek samen hoe je de pijn of angst kunt wegnemen. Door hier open over te zijn, zul je zien dat ruimte ontstaat om dingen op te lossen en om mee te bewegen.

Heb jij belangrijke veranderingen die stagneren? In je team, in je organisatie of bij jezelf? Weet je niet hoe je effectief tot een volgende stap gaat komen? Heb je extra denk- en verbindend vermogen nodig?